Intervju med Robert Helgesson

Julen börjar närma sig och inget kan väl passa bättre än att intervjua Karlanders egen hustomte Robert Helgesson. Robert kommer i denna intervju att berätta om rollen som projektekonom samt vad fritidsföreningen egentligen sysslar med.

Intervju med Robert Helgesson

Namn: Robert Helgesson
Antal år på Karlanders: 5
Nuvarande uppdrag: Biträdande projektledare med inriktning ekonomi (åt Västfastigheter), Projektcontroller (åt Lokalförvaltningen, som UK till Ramboll)

  1. Du är en av två projektekonomer på Karlanders. Vad innebär den rollen?

    Rollen kan vara väldigt varierande beroende på uppdrag, projekt samt projektorganisation men kortfattat skulle man kunna säga att man är projektledarens högra hand när det gäller projektets ekonomi. Prognosläggning, ÄTA-hantering och granskning av fakturor mot kontrakt är några av uppgifterna som man utför.

  2. Projektekonom är en roll som man kanske inte har i alla projekt. Vad får du för reaktioner i dina uppdrag och hur upplever du att marknaden ser ut? 

    Det stämmer bra, vi på Karlanders har för tillfället två projektekonomer och jag upplever en stor efterfrågan på marknaden för just denna roll. Folk som ej är vana vid att arbeta i ett projekt där denna roll finns är först lite fundersamma över vad den innebär, mer än att kontera fakturor, men ser sedan fördelarna med att ha en separat resurs som driver och följer upp ekonomiska frågor och uppgifter. Det är inte ovanligt att dessa projektledare sedan efterfrågar en projektekonom i nästkommande projekt.

    Vi är faktiskt på jakt efter ytterligare projektekonomer, så om du som läser detta skulle vara intresserad är det bara att kontakta mig så kan jag berätta mer.

  3. Vad har du för bakgrund och vad upplever du är styrkan med den för din nuvarande roll?

    Jag studerande en tvärvetenskaplig utbildning med fokus på ekonomi men även med vissa tekniska kurser. Då en del av mitt arbete idag består av att förstå samband mellan tekniska lösningar och ekonomiska konsekvenser gick det snabbt att komma in i detta ”tänket”.

  4. Utöver arbetet är du även ansvarig för Karlanders fritidsförening. Vad har ni för aktiviteter på företaget och vad betyder det för sammanhållningen?

    Fritidsföreningens (hittills) största aktivitet är Karlanders egna padelturnering (KPL) som har två säsonger per år och en stor uppslutning bland de anställda. Det är inte heller ovanligt att fritidsföreningen anordnar After work och Kick-offer. Golfturnering och öl- och vinprovning är exempel på andra aktiviteter som har förekommit, och det finns dessutom önskemål om att genomföra flertalet andra aktiviteter.

    Jag anser att vi har en väldigt bra sammanhållning på Karlanders, och att det är extremt sköna medarbetare. Det är viktigt att inte tappa detta på grund av att man arbetar i olika projekt. Att skapa naturliga sammanhang för båda nya och gamla medarbetare är viktigare än vad man tror.