Intervju med Fredrik Karlander

Vilka är vi egentligen som jobbar på Karlanders och vad gör vi på dagarna? Följ Karlanders intervjuserie för att få en inblick i vår vardag och våra olika uppdrag. Nu har turen kommit till Fredrik Karlander som är ägare och grundare för Karlanders.

Intervju med Fredrik Karlander

Namn: Fredrik Karlander
Antal år på Karlanders: 18
Nuvarande uppdrag: För tillfället är jag Produktionsledare BEST på E01, Olskroken för Trafikverket, besiktningsman Mark på diverse ställen samt Byggledare Bana på Ringödepån.
Förutom detta försöker jag att rulla verksamhet på Karlanders så att vi fortsätter vår resa framåt med nöjda kunder och medarbetare.

  1. Det är 18 år sedan du grundade Karlanders. Vad hade du för mål med företaget?

    Egentligen hade jag inget direkt mål från början. Jag var trött på stora toppstyrda företag där man bara var ett anställningsnummer, så de målen som fanns var att aldrig mer ha någon chef och ingen underställd personal.
    Sedan blev det inte riktigt som det var tänkt avseende personal och medarbetare 😊

    Att Karlander Konsult AB (idag Karlanders) skulle bli ett konsultföretag med över 30 anställda hade jag aldrig en tanke på eller dröm om.

  2. Vad är styrkorna med Karlanders?

    Mina medarbetare på Karlanders är fantastiskt duktiga, lojala och otroligt kompetenta. Vi har roligt ihop och har en stark sammanhållning.

    Som företag försöker vi alltid att leverera det som krävs till kunden. Vi har en bred kompetens som idag innefattar väldigt många olika teknikgrenar. Inget projekt är för litet och alla kunder är lika viktiga

  3. Det händer mycket i vår omvärld. Vilka är de största utmaningarna vi står inför i byggbranschen, tror du?

    Generationsskiftet. Det är brist på erfarna människor. Vi påverkas nu av krisen i byggbranschen på 90-talet då många bytte bransch. Sedan är naturligtvis problemet med klimatpåverkan allas utmaning både nu och i framtiden

  4. Hur kan man som konsultbolag påverka branschen att satsa på yngre förmågor?

    Vi försöker att använda mentorer för att stötta de yngre, men det är svårt för ett mindre bolag att rent ekonomiskt bära denna ”utbildning” helt ensamma. De stora företagen och de stora beställarna borde ta ett större ansvar och våga ge de yngre chansen.

  5. Kan du berätta om något av dina många projekt som verkligen har stuckit ut från mängden?

    Det finns många olika projekt som sticker ut, så jag kan inte välja ett. Asta Zero i Borås är egentligen det häftigaste projektet vi har haft. Samtidigt är Helix på Liseberg grymt häftigt det också, och inte heller något typiskt anläggningsprojekt. Asta Zero utvecklar bilar till att bli säkrare och självkörande, medan Helix är en otrolig åkupplevelse. Det projektet är känt av allmänheten på ett sätt som våra andra projekt kanske inte är.

    Både Asta Zero och Helix fick vi för att det dök upp möjligheter som jag trodde på och vågade hoppa på. Båda projekten har lagt grunden till att vi är där vi är idag, så två olika tillfälligheter har skapat stora möjligheter för både företaget och alla medarbetare.

  6. Slutligen, vad skulle du ha gjort idag om du inte hade startat Karlanders?

    Säkert startat något annat företag. Jag är entreprenör och drömde redan i tonåren om att ha eget företag.
    Jag älskar att försöka hitta möjligheter som kan förverkligas och utvecklas!